ARKEOLOGISK  RAPPORT

 

över de fortsatta utgrävningarna av finngården Grannäs sommaren 2006. Tidigare rapporter är daterade
1 december 2003, 20 december 2004 och 15 december 2005.

Länsstyrelsen Gävleborgs tillstånd för Institutionen för humaniora, Mittuniversitetet, Härnösand,
har diarienummer 431-260-2006.

Ovanåker

Grannäs 2:2

fornl. 31 Alfta sn

Hälsingland

Under en vecka i juni och en vecka i augusti 2006 utvidgades den tidigare påbörjade utgrävningen att    totalt omfatta 34,5 kvm enligt bifogade schaktplan upprättad av utgrävningsledaren antikvarie Inga Blennå vid Länsmuseet Gävleborg.

I det största schaktet är med avvägningssiffror markerade tre hörn av ett hus med en spis eller ugn belägen i det fjärde hörnet. Husets avgränsning är dock oklar. Det streckade schaktet avser en påbörjad friläggning av husets spisröse. Preliminärt förefaller spisröset vara en igenrasad ugn delvis byggd av tegel. Avvägningssiffran 1,84 avser rösets högsta punkt.

Huset har varit ett timmerhus utan stensyll, möjligen med någon hörnstenar och en tröskelsten. Några förkolnade stockar och golvplank är bevarade i anmärkningsvärt gott skick. Stocken närmast söder om spisröset är dendrokronologiskt daterad till 1648 med 10 års marginal. Analysrapport från Nationella Laboratoriet för Vedanatomi och Dendrokronologi vid Lunds universitet bifogas. Ytterligare plankor från 2006 års utgrävning är inlämnade för analys.

Fynden utgörs av keramik, fönsterglas, rostigt järn, kritpipor med mera. Originella fynd är ett eldstål och ett lock till en kopparpipa.

Bland fynden finns fem mynt, som har bestämts vid Myntkabinettet vid Uppsala universitet och Kungliga Myntkabinettet vid Sveriges ekonomiska museum i Stockholm:

Gustav II Adolf                    1/6 öre km                           1627-1631

Karl XI                                1/6 öre sm                           1666

Karl XI                                1 öre sm                              1666-1697

Karl XI                                1/6 öre km                           1666-1697

Regent                               1 öre km                              1719-1778

Bestämningsprotokoll från Kungliga Myntkabinettet vid Sveriges ekonomiska museum bifogas. Ett sjätte mynt är preliminärt bestämt till att ha präglats för Karl IX.

Det botaniska landskapet runt finngården belyses av förkolnade växtrester och pollen från en källargrop invid spisröset, under de förkolnade plankorna på schaktplanen, och i en röjningshorisont norr om huset beskriven i rapporten om 2005 års utgrävning. Proverna pekar mot att huset har varit byggt av furustockar som har fällts och kvistats på platsen. Därtill pekar analyserna mot rågodling – det är fascinerande att tänka sig svedjeråg –  och ett ängslandskap. Två rapporter från Institutionen för naturgeografi och kvartägeologi vid Stockholms universitet bifogas.

De huvudsakligen brända benen från utgrävningarna 2005-2006 är bestämda. Representerade däggdjursarter är nöt, får/get, svin och älg. Vanligast är fågelben, varav några från hönsfåglar. En bestämningsrapport av Britt-Marie Hägerman, Smedjebacken, bifogas.

Utgrävningen planeras fortsätta 2007, varvid spisröset skall slutgrävas. Nytt utgrävningstillstånd kommer att sökas.


Härnösand, 1 oktober 2006

Stig Welinder
Mittuniversitetet
871 88 Härnösand