ARKEOLOGISK UTGRÄVNINGSRAPPORT

 

 

I beslut dnr 431-8549-04 beviljade Länsstyrelsen Gävleborg Institutionen för humaniora vid Mittuniversitetet (då Mitthögskolan) genom Stig Welinder tillstånd till utgrävningar inom fornl. 31, Ovanåker Grannäs 2:2, Alfta sn (i tillståndet anges felaktigt annan socken), Gävleborgs län (Hälsingland).

 

En mindre provgrävning hösten 2004 avrapporterades 20 september 2004. Denna rapporten innehåller en redogörelse för utgrävningar under en vecka i maj och en vecka i september 2005. Rapporten är kortfattad och ofullständig i det att utgrävningarna planeras fortsätta sommaren 2006, vartill ansökan om tillstånd kommer att inlämnas till våren.

 

 

Härnösand, 15 december 2005

 

Stig Welinder
Institutionen för humaniora
Mittuniversitetet
871 88 Härnösand

 

                                                                 Bilagor:

                                                                 Text

                                                                 Schaktplan i skala 1:100

                                                                 Profilteckning


 

Text

 

Utgrävningen har varit förlagd dels till platsen för myntfyndet 2004, dels till det hus som i den till tidigare rapporter bifogade orienteringskartan är beläget vid 6785385/1511865. På den förra platsen påträffades ingen intressant avfallsanhopning eller något annat av särdeles intresse. På den senare platsen påbörjades en totalutgrävning av ett ungefär 6,5 x 8,5 m stort hus med spisröse. Huset har delvis en lagd stensyll i sydöst. De båda västliga hörnen har urskilts som två enstaka stenar.

 

I rutorna H4:5 och HJ4:5 låg en stor, flat, trekantig sten. Den är frestande att se som en tröskelsten till en ingång i husets södra sida. Den var dock inte sliten som en tröskelsten kunde förväntas vara. I öst-västlig riktning i rutorna JK4:5 och JK4 låg en förkolnad stock som i längdriktningen pekade mot de förmodade hörnstenarna i syllen. Också i övrigt iakttogs inuti huset rikligen kol, sot och mer eller mindre förkolnat virke. Huset har uppenbarligen brunnit. Invid spisröset, möjligen efter en rökugn, finns en 15-20 cm djup källargrop, vars utsträckning ännu inte är fastslagen.

 

Vid den norra sidan av huset fanns en kolstrimma ovanpå podsoljordmånen men under kulturlager och rasmassor från huset och spisen (ugnen?).

 

Fynden utgörs huvudsakligen av keramik, fönsterglas, flinta, kritpipor, rostigt järn och bränd lera. En del är förslaggat eller försmält. Intressanta föremål är en gjuten knapp, en hyska, en järnyxa, fem knivar, ett eldstål och ett skavjärn. Daterande fynd är en holländsk kritpipa från första halvan av 1600-talet och tre mynt (Gustav II Adolf 1627-1631, Karl XI 1666-1686, respektive 1666-1697). Några av järnföremålen förefaller väsentligen yngre, jämte eventuellt de inte helt förkolnade planken.

 

Analyser av frukter, frön, träkol och pollen från gropen invid spisröset och kolstrimman norr om huset är under utförande. De preliminära resultaten antyder en svedjebrand; rågpollen är påträffat. Ett försök att dendrokronologiskt datera det förkolnade virket påbörjas inom kort.

 

 

 

 

Schaktplan i skala 1:100

 

Sammanlagt grävdes 18,5 kvm. I planen ingå också en ruta grävd 2004, HJ8. Huset är ritat schablonartat som spisröset och tre stenar uppfattade som hörnstenar i husets syll. För det sydöstra hörnet var detta säkert; de två andra hörnstenarna är utpekade som rimliga gissningar. Höjdsiffrorna är en intern skala.

 

 

Profilteckning i skala 1:20

 

Profilen sträcker sig från gropen invid spisröset söderut över husets yttervägg. I profilen syns den ungefär 20 cm djupa gropen invid spisen. Stenarna i ruta J4 ligger nära den tänkta husväggen men bedömdes under utgrävningen inte ingå i husets syll. I övrigt syns i profilen den rikliga mängden kol och sot inuti huset, betydligt mera än utanför. Inuti huset syns den ursprungliga podsoljordmånens rostlager. Utanför huset var det borta, möjligen beroende på plöjning.